Cgrain Value – nejdůležitější parametry měření příměsí a nečistot obilovin


Jaké jsou nejdůležitější parametry hodnocení kvality obilovin, jak vznikají vady a co ovlivňují dále ve výrobním procesu?

Cgrain Value, přístroj pro automatické stanovení příměsí a nečistot obilovin na principu RGB zobrazení, jsme představili již v předešlém článku zde. Dnes vás seznámíme s nejdůležitějšími parametry hodnocení kvality obilovin, jak vznikají vady a co ovlivňují dále ve výrobním procesu.

Parametry hodnocení kvality obiloviny vycházejí z ČSN, je jich mnoho, přičemž mezi nejdůležitější patří prosev, plísně černé a fusariózní, zlomky, nahá zrna a zrna bez klíčku. Průkopníkem efektivního a především objektivního hodnocení je Cgrain Value – přístroj pro automatické stanovení příměsí a nečistot obilovin na principu RGB zobrazení. Výhodou je, že s pomocí tohoto přístroje je vyfoceno a unikátním softwarem hodnoceno skutečně každé zrno.

HODNOCENÉ PARAMETRY V ČESKÉ REPUBLICE

Věděli jste, že v rámci hodnocení příměsí a nečistot je dle ČSN v České republice hodnoceno 16 parametrů u sladovnického ječmene, 12 parametrů u potravinářského ječmene a 12 parametrů u pšenice? Tyto parametry jsou součástí každého rozboru vzorku a v porovnání s ostatními evropskými zeměmi máme nejvíce hodnocených parametrů. Je to proto, že kvalita a bezpečnost potravin je u nás na prvním místě. Cgrain Value tyto parametry a vady zrn pomocí softwaru hodnotí a zařazuje jej do rozboru. Pro představu uvádíme níže na obrázku výsledek měření 100-gramového vzorku sladovnického ječmene. Tento rozbor je předán výkupu a na jeho základě je stanovena cena.


PLESNIVÁ A FUSARIÓSNÍ ZRNA – DŮLEŽITÉ PARAMETRY V POTRAVINÁŘSTVÍ

Zrna plesnivá a fusariósní jsou sledovaným parametrem napříč potravinářstvím. Jsou závažným problémem při výrobě potravin a krmiv, ale taktéž v technologii výroby piva. Tato zrna jsou infikovaná mikroskopickými vláknitými houbami – plísněmi, např. Fusarium graminearum, které produkují tzv. mykotoxiny. Mezi nejznámější a nejvíce regulované mykotoxiny řadíme DON (deoxynivalenol) a ZEA (zearalenon). I v malém množství mohou způsobit závažné zdravotní problémy u člověka i u hospodářských zvířat, a proto je nutné přítomnost těchto infikovaných zrn včas odhalit. Přesné a včasné odhalení těchto zrn v prosevu zajistí právě náš přístroj Cgrain Value. O přítomnosti mykotoxinů píšeme na našem webu zde.


NAHÁ ZRNA, ZLOMKY, ZRNA BEZ KLÍČKU – MAJÍ VLIV NA SLADOVÁNÍ

Dalšími hodnocenými parametry jsou zrna nahá, která ztratila svoji slupku, zlomky či zrna bez klíčku. Všechny tyto parametry ovlivňují kvalitu výsledného produktu, např. v závislosti na jejich přítomnosti je upravována technologie sladování při výrobě piva. Správné rozbory komodit a sledování jejich kvality je nezbytné pro výrobu bezpečných a kvalitních potravin. Přístroj Cgrain Value tyto zrna dokáže odhalit.

Cgrain Value dokáže díky jedinečné konstrukci zrcadla hodnotit naráz až 95 % povrchu každého zrna. Výsledkem, který lze odečíst do pár minut, je pokročilá objektivní a velmi přesná analýza.


PARAMETRY ZÁSADNÍ PRO ANALÝZU JEČMENE

  • Zrna plesnivá a fusariósní

  • Zlomky
  • Zrna nahá


PARAMETRY ZÁSADNÍ PRO ANALÝZU PŠENICE

  • Zrna plesnivá a fusariósní

  • Zlomky
  • Tmavý zárodek

Jak je vidět na fotografiích výše, přístroj Cgrain Value dokáže díky jedinečné konstrukci zrcadla hodnotit naráz celý povrch každého zrna s přesností každého detailu. Výsledkem, který lze odečíst do pár minut, je pokročilá objektivní a velmi přesná analýza.

Kontaktujte nás v případě dotazů, rádi vám přednosti Cgrain Value a našich přístrojů představíme. Detailní informace o Cgrain Value se dozvíte ZDE.


Chcete se o Cgrain Value dozvědět více? Chcete si přístroj vyzkoušet a vidět, jak hodnotí příměsy a nečistoty v reálu? Chystáme pro vás

seminář Cgrain Value, ve středu 25. září 2024.

Zapiště si do svých kalendářů a napiště nám, včas vám zašleme bližší informace.


Chcete mít přehled poškozených zrn na očích ve své kanceláři či laboratoři? Napiště nám a objednejte si u nás plakát A2.

Náhled plakátu. 

SIOT Trade s.r.o. 
člen skupiny 
O.K. SERVIS BioPro, s.r.o.

dodavatel laboratorního skla, spotřebního materiálu a
komplexního vybavení pro laboratoře
www.siot.cz

© 2024 O.K. SERVIS BioPro, s.r.o.