Cgrain Value, přístroj pro automatické stanovení příměsí a nečistot obilovin na principu RGB zobrazení, jsme představili již v předešlém článku zde. Dnes vás seznámíme s nejdůležitějšími parametry hodnocení kvality obilovin, jak vznikají vady a co ovlivňují dále ve výrobním procesu.
Parametry hodnocení kvality obiloviny vycházejí z ČSN, je jich mnoho, přičemž mezi nejdůležitější patří prosev, plísně černé a fusariózní, zlomky, nahá zrna a zrna bez klíčku. Průkopníkem efektivního a především objektivního hodnocení je Cgrain Value – přístroj pro automatické stanovení příměsí a nečistot obilovin na principu RGB zobrazení. Výhodou je, že s pomocí tohoto přístroje je vyfoceno a unikátním softwarem hodnoceno skutečně každé zrno.
HODNOCENÉ PARAMETRY V ČESKÉ REPUBLICE
Věděli jste, že v rámci hodnocení příměsí a nečistot je dle ČSN v České republice hodnoceno 16 parametrů u sladovnického ječmene, 12 parametrů u potravinářského ječmene a 12 parametrů u pšenice? Tyto parametry jsou součástí každého rozboru vzorku a v porovnání s ostatními evropskými zeměmi máme nejvíce hodnocených parametrů. Je to proto, že kvalita a bezpečnost potravin je u nás na prvním místě. Cgrain Value tyto parametry a vady zrn pomocí softwaru hodnotí a zařazuje jej do rozboru. Pro představu uvádíme níže na obrázku výsledek měření 100-gramového vzorku sladovnického ječmene. Tento rozbor je předán výkupu a na jeho základě je stanovena cena.
PLESNIVÁ A FUSARIÓSNÍ ZRNA – DŮLEŽITÉ PARAMETRY V POTRAVINÁŘSTVÍ
Zrna plesnivá a fusariósní jsou sledovaným parametrem napříč potravinářstvím. Jsou závažným problémem při výrobě potravin a krmiv, ale taktéž v technologii výroby piva. Tato zrna jsou infikovaná mikroskopickými vláknitými houbami – plísněmi, např. Fusarium graminearum, které produkují tzv. mykotoxiny. Mezi nejznámější a nejvíce regulované mykotoxiny řadíme DON (deoxynivalenol) a ZEA (zearalenon). I v malém množství mohou způsobit závažné zdravotní problémy u člověka i u hospodářských zvířat, a proto je nutné přítomnost těchto infikovaných zrn včas odhalit. Přesné a včasné odhalení těchto zrn v prosevu zajistí právě náš přístroj Cgrain Value. O přítomnosti mykotoxinů píšeme na našem webu zde.
NAHÁ ZRNA, ZLOMKY, ZRNA BEZ KLÍČKU – MAJÍ VLIV NA SLADOVÁNÍ
Dalšími hodnocenými parametry jsou zrna nahá, která ztratila svoji slupku, zlomky či zrna bez klíčku. Všechny tyto parametry ovlivňují kvalitu výsledného produktu, např. v závislosti na jejich přítomnosti je upravována technologie sladování při výrobě piva. Správné rozbory komodit a sledování jejich kvality je nezbytné pro výrobu bezpečných a kvalitních potravin. Přístroj Cgrain Value tyto zrna dokáže odhalit.
Cgrain Value dokáže díky jedinečné konstrukci zrcadla hodnotit naráz až 95 % povrchu každého zrna. Výsledkem, který lze odečíst do pár minut, je pokročilá objektivní a velmi přesná analýza.
PARAMETRY ZÁSADNÍ PRO ANALÝZU JEČMENE
- Zrna plesnivá a fusariósní
- Zlomky
- Zrna nahá
PARAMETRY ZÁSADNÍ PRO ANALÝZU PŠENICE
- Zrna plesnivá a fusariósní
- Zlomky
- Tmavý zárodek
Jak je vidět na fotografiích výše, přístroj Cgrain Value dokáže díky jedinečné konstrukci zrcadla hodnotit naráz celý povrch každého zrna s přesností každého detailu. Výsledkem, který lze odečíst do pár minut, je pokročilá objektivní a velmi přesná analýza.
Kontaktujte nás v případě dotazů, rádi vám přednosti Cgrain Value a našich přístrojů představíme. Detailní informace o Cgrain Value se dozvíte ZDE.
Chcete se o Cgrain Value dozvědět více? Chcete si přístroj vyzkoušet a vidět, jak hodnotí příměsy a nečistoty v reálu? Chystáme pro vás
seminář Cgrain Value, ve středu 25. září 2024.
Zapiště si do svých kalendářů a napiště nám, včas vám zašleme bližší informace.
Chcete mít přehled poškozených zrn na očích ve své kanceláři či laboratoři? Napiště nám a objednejte si u nás plakát A2.
Náhled plakátu.