Řada kvasinek Fermivin In-Line Ready (ILR) pro přímé zakvášení


Představujeme novou řadu vinných kvasinek Fermivin In-line Ready (ILR) určených pro přímé použití na rmut nebo do moštu.

Kvasinky In-Line Ready® Fermivin jsou vyráběny speciálním výrobním postupem, který zvyšuje odolnost těchto vinných kvasinek vůči běžným nepříznivým podmínkám, jako jsou nízké teploty a kyselost.

Kvasinky In-Line Ready® Fermivin je proto možné přidávat přímo na rmut (červené víno), čímž se zlepšuje homogenizace nebo do moštu (bílé víno), což výrazně zjednodušuje proces výroby.

Kvasinky In-Line Ready® Fermivin jsou ideální pro přímé a rychlé rozkvášení moštu a rmutu.


Výhody
100% účinnost při přímém zakvášení

  • Bezpečné a správné zakvášení – zjednodušení a zrychlení procesu výroby vína.
  • Snížení spotřeby energií a vody – kvasinky není nutné rehydratovat a je možné je přidat do studeného moštu nebo rmutu, aniž by byla ohrožena jejich aktivita.


Porovnání kvasinek In-Line Ready® (ILR) s klasicky vyráběnými Fermivin kvasinkami:

  • Díky speciální výrobní receptuře vykazují kvasinky ILR vyšší odolnost než klasicky vyráběné kvasinky Fermivin.
  • Životaschopnost kvasinek ILR je na začátku i na konci fermentace lepší než u klasicky vyráběných kvasinek Fermivin.
  • Fermentační kinetika kvasinek ILR je stejná jako u klasicky vyráběných kvasinek Fermivin přidávaných po rehydrataci.


Na grafu níže můžeme pozorovat životaschopnost kvasinek v závislosti na čase:

  • Kvasinky řady ILR Fermivin v přímém zakvášení (zelená čára)
  • Klasicky vyrobené kvasinky Fermivin s rehydratací (modrá čára)
  • Klasicky vyrobené kvasinky Fermivin v přímém zakvášení (fialová čára)

Obrázek 1. Vývoj počtu životaschopných kvasinkových buněk během alkoholového kvašení při porovnávání kvasinek In-Line Ready a klasicky vyrobených kvasinek Fermivin přidaných přímo nebo po rehydrataci.



ZAMĚŘENÍ NA BARVU

Vizuální přitažlivost červených vín kvašených pomocí kvasinek In-Line Ready Fermivin je poněkud odlišná. Tato vína mají tendenci mít intenzivnější barvy, modřejší a fialovější odstíny a celkově trochu jiné zabarvení. V porovnání s odpovídajícími tradičními kvasinkami Fermivin přidanými po rehydrataci, tento výsledek ukazuje, jak přímá inokulace ovlivňuje vzhled konečného produktu.

Porovnání barvy při použití kvasinky ILR Fermivin E73 a klasické kvasinky Fermivin E73.

Pozn.: Red purple - červenofialová, red orange - červenooranžová, intensity - intenzita, tonality - tóny, ligt - světlá, dark - tmavá. 



ZAMĚŘENÍ NA VŮNI

Naše studie potvrzují, že vinné kvasinky In-Line Ready Fermivin produkují vína se stejnou aromatickou paletou jako tradičně vyráběné kvasinky Fermivin. Uživatelé však zvýrazňují určité drobné rozdíly, především pokud jde o celkovou intenzitu a vlastnosti související s odrůdou hroznů. V návaznosti na tento poznatek jsme kvasinky otestovali ve výrobě porovnáním kvasinek In-Line Ready se standardní kvasinkami přidanými po rehydrataci pro různé kmeny Fermivin za různých podmínek.

Pro Sauvignon blanc jsme použili kmen TS28, který produkuje odrůdové thioly (3MH a 4MMP).

V našich podmínkách jsme pozorovali tendenci k vyššímu množství 3MH, když byl kmen TS28 použit ve formě In-Line Ready a s přímou inokulací, než když byl použit v tradiční formě s inokulací po rehydrataci (graf TS28).

U Chardonnay jsme porovnávali kvasinky, které produkují vysoké množství esterů, konkrétně kmeny IT61 a AR2. Když byly kmeny použity ve výrobě a přímé inokulaci In-Line Ready, nezaznamenali jsme žádné významné rozdíly, pokud jde o produkci fermentačních esterů, ale rozdíly mezi kmeny byly zřejmé (graf IT61 a AR2).

Analýza 3MH (3-merkaptohexanolu) u vín Sauvignon blanc fermentovaných s Fermivinem TS28 s tradiční rehydratací ve srovnání s víny fermentovanými s ILR Fermivinem TS28 s přímou inokulací – Languedoc, Francie, 2023.

Analýza esterů vín odrůdy Chardonnay kvašených pomocí Fermivinu IT61 a AR2 s tradiční rehydratací ve srovnání s víny kvašenými stejnými kmeny v přípravku In-Line Ready při přímé inokulaci – INRAe Pech Rouge, Francie, 2023.

Postup při manuální aplikaci ILR kvasinek

BÍLÁ A RŮŽOVÁ VÍNA

ČERVENÁ VÍNA

TEPLOTA

ideální teplota moštu >  15 °C

ideální teplota moštu >  15 °C

●   v případě studené  fermentace přidejte kvasinky až po zahřátí

ZAKALENÍ

Přidejte 20 - 40 g/hl Extrafermu D’tox. 

NTU<100, 40 g/hl;

100<NTU<150, 30 g/hl;

NT≥ 150, 20 g/hl, minimální hladina nezbytných esterů

 

 

DÁVKOVÁNÍ

30 g/hl

30 g/hl

 PŘIDÁNÍ KVASINEK

Během plnění nádrže moštem přidejte kvasinky.

  • U plovoucího moštu, který by mohl být velmi čirý, přidejte společně s Extrafermem D'tox během plnění.
  • Proveďte standardní přečerpání moštu pro lepší homogenizaci kvasinek.

 

  • Přidejte kvasinky na příjmu na rmut nebo při plnění rmutu do tanku (případně navrch naplněného vinifikátoru)
  • Odčerpejte mošt pro lepší homogenizaci kvasinek.

 

VÝŽIVA

Při očkování přidejte živiny jako obvykle.

  • Doporučuje se 20–30 g/hL Natuferm Bright kvůli vysokému obsahu volných aminokyselin.

Při očkování přidejte živiny jako obvykle.

  • Doporučuje se 20–30 g/hL Natuferm Bright kvůli vysokému obsahu volných aminokyselin.

Shlédněte video s výhodami a aplikací vinných kvasinek Fermivin In-line Ready:

Chcete s námi konzultovat vinařské postupy, technologie a ingredience?
Obraťte se na nás, poradíme vám.

Kontakt pro region SK:

Kontakt pro region ČR:

Informace o našich potřebách pro vinaře si přečtěte na stránkách. 


Vinařské ingredience nakupujte v e-shopu.

SIOT Trade s.r.o. 
člen skupiny 
O.K. SERVIS BioPro, s.r.o.

dodavatel laboratorního skla, spotřebního materiálu a
komplexního vybavení pro laboratoře
www.siot.cz

© 2024 O.K. SERVIS BioPro, s.r.o.