Kvasinky In-Line Ready® Fermivin jsou vyráběny speciálním výrobním postupem, který zvyšuje odolnost těchto vinných kvasinek vůči běžným nepříznivým podmínkám, jako jsou nízké teploty a kyselost.
Kvasinky In-Line Ready® Fermivin je proto možné přidávat přímo na rmut (červené víno), čímž se zlepšuje homogenizace nebo do moštu (bílé víno), což výrazně zjednodušuje proces výroby.
Kvasinky In-Line Ready® Fermivin jsou ideální pro přímé a rychlé rozkvášení moštu a rmutu.
Výhody100% účinnost při přímém zakvášení
- Bezpečné a správné zakvášení – zjednodušení a zrychlení procesu výroby vína.
- Snížení spotřeby energií a vody – kvasinky není nutné rehydratovat a je možné je přidat do studeného moštu nebo rmutu, aniž by byla ohrožena jejich aktivita.
Porovnání kvasinek In-Line Ready® (ILR) s klasicky vyráběnými Fermivin kvasinkami:
- Díky speciální výrobní receptuře vykazují kvasinky ILR vyšší odolnost než klasicky vyráběné kvasinky Fermivin.
- Životaschopnost kvasinek ILR je na začátku i na konci fermentace lepší než u klasicky vyráběných kvasinek Fermivin.
- Fermentační kinetika kvasinek ILR je stejná jako u klasicky vyráběných kvasinek Fermivin přidávaných po rehydrataci.
Na grafu níže můžeme pozorovat životaschopnost kvasinek v závislosti na čase:
- Kvasinky řady ILR Fermivin v přímém zakvášení (zelená čára)
- Klasicky vyrobené kvasinky Fermivin s rehydratací (modrá čára)
- Klasicky vyrobené kvasinky Fermivin v přímém zakvášení (fialová čára)
Obrázek 1. Vývoj počtu životaschopných kvasinkových buněk během alkoholového kvašení při porovnávání kvasinek In-Line Ready a klasicky vyrobených kvasinek Fermivin přidaných přímo nebo po rehydrataci.
ZAMĚŘENÍ NA BARVU
Vizuální přitažlivost červených vín kvašených pomocí kvasinek In-Line Ready Fermivin je poněkud odlišná. Tato vína mají tendenci mít intenzivnější barvy, modřejší a fialovější odstíny a celkově trochu jiné zabarvení. V porovnání s odpovídajícími tradičními kvasinkami Fermivin přidanými po rehydrataci, tento výsledek ukazuje, jak přímá inokulace ovlivňuje vzhled konečného produktu.
Porovnání barvy při použití kvasinky ILR Fermivin E73 a klasické kvasinky Fermivin E73.
Pozn.: Red purple - červenofialová, red orange - červenooranžová, intensity - intenzita, tonality - tóny, ligt - světlá, dark - tmavá.
ZAMĚŘENÍ NA VŮNI
Naše studie potvrzují, že vinné kvasinky In-Line Ready Fermivin produkují vína se stejnou aromatickou paletou jako tradičně vyráběné kvasinky Fermivin. Uživatelé však zvýrazňují určité drobné rozdíly, především pokud jde o celkovou intenzitu a vlastnosti související s odrůdou hroznů. V návaznosti na tento poznatek jsme kvasinky otestovali ve výrobě porovnáním kvasinek In-Line Ready se standardní kvasinkami přidanými po rehydrataci pro různé kmeny Fermivin za různých podmínek.
Pro Sauvignon blanc jsme použili kmen TS28, který produkuje odrůdové thioly (3MH a 4MMP).
V našich podmínkách jsme pozorovali tendenci k vyššímu množství 3MH, když byl kmen TS28 použit ve formě In-Line Ready a s přímou inokulací, než když byl použit v tradiční formě s inokulací po rehydrataci (graf TS28).
U Chardonnay jsme porovnávali kvasinky, které produkují vysoké množství esterů, konkrétně kmeny IT61 a AR2. Když byly kmeny použity ve výrobě a přímé inokulaci In-Line Ready, nezaznamenali jsme žádné významné rozdíly, pokud jde o produkci fermentačních esterů, ale rozdíly mezi kmeny byly zřejmé (graf IT61 a AR2).
Analýza 3MH (3-merkaptohexanolu) u vín Sauvignon blanc fermentovaných s Fermivinem TS28 s tradiční rehydratací ve srovnání s víny fermentovanými s ILR Fermivinem TS28 s přímou inokulací – Languedoc, Francie, 2023.
Analýza esterů vín odrůdy Chardonnay kvašených pomocí Fermivinu IT61 a AR2 s tradiční rehydratací ve srovnání s víny kvašenými stejnými kmeny v přípravku In-Line Ready při přímé inokulaci – INRAe Pech Rouge, Francie, 2023.
Postup při manuální aplikaci ILR kvasinek
BÍLÁ A RŮŽOVÁ VÍNA | ČERVENÁ VÍNA | |
TEPLOTA | ideální teplota moštu > 15 °C | ideální teplota moštu > 15 °C ● v případě studené fermentace přidejte kvasinky až po zahřátí |
ZAKALENÍ | Přidejte 20 - 40 g/hl Extrafermu D’tox. NTU<100, 40 g/hl; 100<NTU<150, 30 g/hl; NT≥ 150, 20 g/hl, minimální hladina nezbytných esterů
|
|
DÁVKOVÁNÍ | 30 g/hl | 30 g/hl |
PŘIDÁNÍ KVASINEK | Během plnění nádrže moštem přidejte kvasinky.
|
|
VÝŽIVA | Při očkování přidejte živiny jako obvykle.
| Při očkování přidejte živiny jako obvykle.
|
Shlédněte video s výhodami a aplikací vinných kvasinek Fermivin In-line Ready:
Chcete s námi konzultovat vinařské postupy, technologie a ingredience?
Obraťte se na nás, poradíme vám.
Informace o našich potřebách pro vinaře si přečtěte na stránkách.