Rostlinné alternativy v mlékárenství
Zákazníci stále více poptávají různé rostlinné alternativy v celém potravinářském spektru, mlékárenství není výjimkou. Důvodem je často intolerance na laktózu, různé druhy alergií, ale i přiklonění se ke zdravému životnímu stylu. Pro udržení těchto zákazníků je třeba přicházet na trh s chutnými rostlinnými produkty, které budou splňovat jejich náročné požadavky. Největší zájem v oblasti sýrů je v současnosti o veganské alternativy typu strouhané Mozzarelly a plátkového Cheddaru, poptávka je i po krémových sýrových alternativách či rostlinném produktu typu Parmazan.
Rostlinné sýry se převážně vyrábějí z rafinovaného kokosového oleje a modifikovaného škrobu. Přidáním soli a ochucovadel se chuť výrobku přibližuje chuti klasického sýra. Z podstaty věci přirozeně neobsahují bílkoviny ani vápník.
Pro úspěšnou výrobu těchto veganských alternativ je nutné zajistit co největší podobnost s klasickými sýry. Nejzásadnější je vystihnout chuť, aby se od nezajímavé slané více přiblížila k vyvážené mléčné chuti. To lze dosáhnout přidáním soli a základním dochucením. Následně je důležité potlačit možné nežádoucí rostlinné tóny. Dosažením mléčné chuti a možným přidáním dalších specifických přísad získáme chuťově vyváženou alternativu ke klasickým sýrům.
Krom chuti je nutné se zaměřit i na texturu. Veganské alternativy mohou být využívány v nastrouhané formě, či kompaktní měkké a pružné nebo naopak tvrdé a křehké. Dosáhnout požadované textury lze přidáním správných přípravků a vhodné technologie.
Pro vytvoření dokonalé veganské alternativy blížící se skutečným sýrům je pak kromě tvaru zajistit i správnou barvu výrobku. Zde se často používá beta karoten, který dokáže dodat celou škálu barev - od jemně žluté po sytě oranžovou.
Veganským sýrům v základu chybí vitamíny, minerály a proteiny, ale i zde existuje řešení. Jsou k dispozici možnosti, jak vašim výrobkům dodat požadovaný nutriční profil.
Máme pro vás připraveno široké portfolio příchutí, barviv, vitamínů, řešení textury a nutričních premixů, které vám pomohou připravit zajímavý a žádaný výrobek. Naše řešení pro chuť a texturu poskytují vydatnou, pikantní chuť s tóny umami, menším množstvím soli a také potlačují nežádoucí senzorické vjemy. To vše s autentickou strukturou sýra a krémovým pocitem v ústech.
Zvýšení zájmu o rostlinné produkty je patrné nejen v oblasti sýrů, ale dramaticky roste i poptávka po veganských alternativách jogurtů, zakysaných produktů, ale i náhražek mléčných nápojů. Důvodem nejsou jen intolerance, či alergie, zákazníci také zohledňují ekologický životní styl a ochranu naší planety. Trendem je také chuť vyzkoušet něco nového a zajímavého. V alternativách mléčných nápojů je jednoznačný nárůst ovesných mlék oproti minulým rokům, stále populární jsou i mléka sojová nebo mandlová.
I pro tyto rostlinné produkty, po kterých je velká poptávka, nabízíme kompletní portfolio řešení ke zlepšení chuti, textury, sladkost, ale samozřejmě i nutriční hodnoty rostlinných mléčných alternativ.
Chcete rozšířit své portfolio a nabídnout svým zákazníkům nyní tolik žádané nemléčné rostlinné alternativy v podobě sýrů, jogurtů či nápojů? Neváhejte se na nás obrátit, máme pro vás správné řešení.