Mlýnsko-pekárenský průmysl
- úprava mouk ve mlýně
- enzymy
- pekařské přípravky
- speciální aditiva
- droždí
- sušené kvasy a přírodní barviva
Úprava mouky ve mlýně
Pro úpravu kvality mouky ve mlýně z pohledu použití enzymů může O.K.SERVIS BioPro nabídnout dva typy enzymů: α amylázu a proteázu.
Fungální amyláza (např. Bakezyme P180) může sloužit pro úpravu čísla poklesu (Falling Number). Po zjištění této hodnoty u mouky je možno velice jednoduchým způsobem, za použití tabulky přídavku Bakezyme P180, upravit danou šarži mouky na úroveň čísla poklesu cca 250 sekund.
Tabulka – Úprava hodnoty FN pšeničné mouky při mletí
Amylázová aktivita mouky vyjádřená jako Hagbergovo číslo poklesu (FN) v sekundách | Amylázová aktivita mouky vyjádřená v Brabenderových jednotkách (BU) při amylografické metodě | Dávkování Bakezyme (R) P 180 BG (mg/kg mouky) |
---|---|---|
< 225 | < 200 | 0 |
225 – 250 | 200 – 300 | 0 – 2,80 |
250 – 300 | 300 – 500 | 2,80 – 5,60 |
300 – 340 | 500 – 800 | 5,60 – 8,40 |
340 – 380 | 800 – 1500 | 8,40 – 11,20 |
> 380 | > 1500 | > 11,20 |
Bakteriální protéza Bakezyme B 500 může sloužit k úpravě pekařských mouk běžné kvality na mouky k pečivárenskému použití. Pomocí laboratorních zkoušek, např. na Alveografu, je možno pomocí přídavku Bakezyme B 500 připravit pečivárenské mouky pro výrobu oplatek, sušenek, krekrů, piškotů nebo tyčinek.
Proteázy je dále možné použít k úpravě silných mouk s pevným lepkem pro zvýšení tažnosti a schopnosti těsta zadržet kvasné plyny. Pro tento účel je doporučen enzym Bakezyme PPU 95000.
Pekařské přípravky
Pro výrobu pekařských přípravků určených pro přimíchávání v pekárnách nabízí O.K. SERVIS BioPro celou škálu enzymů od holandské firmy DSM Food Specialties. V přiložené tabulce je část široké nabídky se základními skupinami enzymů.
Enzymy
Amylázy | Fungální (P 180), bakteriální (AN 301), maltogenní (MA 10 000) |
Proteázy | Fungální (PPU 95 000), bakteriální (B 500) |
Oxidázy | Glukoso-oxidáza (GO 10 000) |
Lipázy | Lipázy (L 80 000) fosfolipázy (PH 800) |
Celulázy | Celulázy (Concreate, WholeGain) |
Hemicelulázy | Fugální (HSP 6000), bakteriální (BXP 5000) |
Speciální aditiva
Pro speciální aplikace má O.K. SERVIS BioPro v nabídce tyto typy aditiv:
MAXINVERT – určený pro cukrovinkářský obor. Použitím tohoto preparátu je možno zlepšit výrobu fondánu a prodloužit jeho čerstvost.
RELAX PLUS – inaktivované droždí s glutathionem pro povolení těst k lepšímu vyvalování (listová, plundrová těsta a těsta na pizzu)
CAKEZYME – fosfolipázový enzym k částečné náhradě vaječné hmoty ve šlehaných a piškotových těstech.
PANAMORE GOLDEN a PANAMORE SPRING – lipolytické enzymy k náhradě emulgátorů v těstech a to jak emulgátorů typu DATEM tak SSL.
Droždí
O.K. SERVIS BioPro má v nabídce instantní droždí pro pekařské účely. Mezi nejžádanější typy droždí patří: MAURIPAN RED a MAURIPAN GOLD.
Mauripan RED je instantní droždí pro celou škálu pekařských výrobků.
Mauripan GOLD je instantní droždí pro těsta s vyšším obsahem cukru (nad 5%).
Sušené kvasy a přírodní barviva
Pro dosažení lepší chuti v pekařských výrobcích nabízí O.K. SERVIS BioPro celou škálu sušených kvasů z pšenice a žita. Pomocí těchto přírodních aditiv je možno regulovat a zvýraznit přírodní chuť ve výrobcích, které neobsahují suroviny s výraznou chutí a vůní.
Pro regulaci zabarvení pekařského výrobku nabízíme přírodní sladová barviva, kterými je možno upravit barvu výrobku dle požadavku zákazníka.