Reologie se zabývá tokovými vlastnostmi látek v závislosti na okolních podmínkách. Typickou potravinou pro reologická měření je škrob a potraviny škrob obsahující. Škrob tvoří významnou složku řady surovin, potravin a krmiv. Kvalita škrobu a změny jeho fyzikální i chemické struktury významně ovlivňují vlastnosti těchto produktů. Škrob se podílí na kvalitě z hlediska nutričního i technologického a ovlivňuje parametry jako stravitelnost, textura, skladovatelnost a další.
Rotační viskozimetry firmy Perten slouží pro studium a měření reologických vlastností potravin.
Přístroje měří změny viskozity během řízeného zahřívání suspenze vzorku (škrobu, mouky nebo jiných typů vzorků), a dále pak pokračují měřením při chlazení zmazovatělé disperze.
Přístroje řady RVA dovolují provádět v suspenzi vzorku s vodou za definovaných podmínek zkoušky, jejichž výsledkem je jednak typický diagram a jednak charakteristické hodnoty viskozity měřené v cP.
Tyto speciální rotační viskozimetry umožňují provádět zkoušky viskozity i v produktech neobsahujících škrob (gumy, bílkoviny a další).
Dedikované pracovní postupy dovolují simulovat výrobní postupy a využít tak tento viskozimetr k provádění provozních zkoušek.
Zkoušky probíhají podle mezinárodních standardů např. ICC, AACC a dalších.
© 2023 O.K. SERVIS BioPro, s.r.o.