Stanovení inhibičních látek a alergenů

V oblasti bezpečnosti potravin je potřeba věnovat pozornost látkám, které znehodnocují surovinu nebo u koncového spotřebitele vyvolávají nežádoucí zdravotní reakci. Jedná se o inhibiční látky a alergeny.

Testy pro stanovení reziduí antibiotik v syrovém mléce

Stanovení reziduí inhibičních látek (RIL) v mléce je důležitým zdravotním i technologickým kritériem pro nákup a zpracování mléka. Provádí se na farmě, v laboratoři mlékárny zpracovatele či v laboratořích Státních veterinárních ústavů a akreditovaných laboratoří.

Pro stanovení reziduí antibiotik v syrovém mléce je možné využít širokospektrý test nebo rychlé screeningové testy detekující různé skupiny antibiotik na nebo pod EU MRL limitem. Tyto testy jsou využívány pro testování mléka od přeléčených dojnic, kontrolu ochranných lhůt, bazénových vzorků, svozných cisteren i příjmových tanků v mlékárně.

Rada odborníka

Alergotesty Nuscana

Povinností výrobců potravin je deklarovat alergeny v jejich produktech. V případě produktů označených jako alergenů prosté je nutné provádět ve výrobních procesech jejich monitoring, pro který jsou určené Alergo testy v podobě proužkových testů. Výsledek testu je velmi rychlý, je získán do 15 minut.

Princip analýzy spočívá ve vazbě vzorku s konjugovanými protilátkami, které vzlínají nitrocelulózní membránou do testovací zóny s protilátkami.

Varianty testů:

  • lepek, kasein,
  • vejce,
  • arašídy, mandle,
  • lískové ořechy,
  • sója, hořčice,
  • ryby.

DetailRada odborníka

Naši odborní poradci

Tomáš Černý

Odborný poradceRegion ČRNapište nám281 091 460

Miroslav Šícha

Odborný poradceRegion SKNapište nám281 091 460

Potřebujete poradit? Napište nám



ODESLAT FORMULÁŘ

SIOT Trade s.r.o. 
člen skupiny 
O.K. SERVIS BioPro, s.r.o.

dodavatel laboratorního skla, spotřebního materiálu a
komplexního vybavení pro laboratoře
www.siot.cz

© 2019 O.K. SERVIS BioPro, s.r.o.