Analýza textury potravin pro optimalizaci kvality


Co je analýza textury potravin a proč je důležité ji měřit? Jak lze nahradit subjektivní senzorické hodnocení? Přečtěte si náš článek.

Chceme vám nabídnout vždy něco navíc, proto s vámi kromě naší nabídky přístrojů sdílíme i naše odborné znalosti a zkušenosti. Kolega Ing. Jakub Tuček připravil článek na téma analýza textury potravin, který vám předkládáme níže. Podrobné indormace o texturometrech a konkrétních možnostech měření budeme prezentovat na konferenci “BEZPEČNOSŤ A KONTROLA POTRAVÍN”.

Co je analýza textury potravin?

Analýza textury potravin je proces, který se zabývá hodnocením fyzikálních vlastností  souvisejících s povrchovou strukturou potravin a jejich konzistencí. Je možné ji aplikovat jak na hotové výrobky, tak i meziprodukty a suroviny. 

Objektivní analýza, na kterou současný trend klade větší důraz než na subjektivní senzorické hodnocení, je klíčem k udržení konstatní konzistence a texturní kvality vyráběných potravin. I když subjektivní testování stále hraje roli, je často časově náročné a data se obtížně analyzují. 

Analýza textury je důležitá jak ve výrobním procesu, kdy pomáhá zkoumat efektivnost přísad a jejich vliv na konečný produkt, tak i při finálním posuzování kvality s cílem zaručit zákazníkovi očekávané senzorické vlastnosti výrobku při konzumaci.  Měření textury potravin proto optimalizuje kvalitu potravin a přispívá k dlouhodobé spokojenosti zákazníků.

Proč měřit texturu potravin?

Úspěšná výroba a kontrola kvality závisí na schopnosti měřit parametry v různých fázích výroby produktu, protože jak praví známé heslo: "Co neměříš, neřídíš." Toto motto zdůrazňuje důležitost objektivního hodnocení fyzikálních vlastností potravin s cílem zajistit konzistentní kontrolu kvality, optimalizaci procesů a inovace v produktovém vývoji. Bez měření textury by potravinářské firmy neměly spolehlivé informace o struktuře nebo o celkových fyzikálních vlastnostech svých produktů a nedokázaly by účinně řídit výrobní procesy ani reagovat na potřeby zákazníků. Získané informace o textuře pak mohou použít jako standard pro budoucí srovnání ve výrobě, jako klíč k udržení stálé kvality textury. Lze je dokonce použít k porovnání textury vlastního produktu s konkurencí.

Díky své univerzálnosti se analýza textury stala samozřejmostí v celém potravinářském průmyslu. Texturní analyzátory lze nyní nalézt v potravinářských laboratořích v mlékárnách, masokombinátech, výrobnách snacků, pekárnách a mnoha dalších. Od zachování křupavosti cereálií až po zlepšení roztíratelnosti másla je textura zásadní pro zajištění přitažlivosti výrobku pro spotřebitele a úspěch produktu.

 Jak měřit texturu potravin?

Instrumentální hodnocení textury (analýza textury) se provádí pomocí analyzátoru, který provádí měření odezvy potraviny, když je vystavena síle, jako je řezání, stříhání, žvýkání, stlačování nebo natahování. To jsou typy fyzikálního hodnocení, kterým potravina prochází u spotřebitele. K dispozici je široká škála nástavců pro měření různých vlastností a druhů potravin, mezi které patří aspekty textury jako je tuhost, pružnost nebo lepivost potravin. Měření je možné aplikovat i na obaly potravin a testovat adhezi či odolnost proti deformaci. Kromě objektivního hodnocení produktu nabízejí texturometry i rychlost a efektivitu měření a tím i možnost kontroly většího množství vzorku. Výhodou je  také analýza a interpretace dat pomocí softwarových nástrojů.

Naši nabídku texturometrů najdete ZDE.

Zajímá vás toto téma? Přednášku kolegy Ing. Jakuba Tučka na téma analýza textury potravin máte příležitost slyšet na konferenci “BEZPEČNOSŤ A KONTROLA POTRAVÍN”, která se uskuteční ve dnech 21.3 – 22.3. 2024 v Piešťanech. Více informací o konferenci a možnost registrace najdete ZDE.

SIOT Trade s.r.o. 
člen skupiny 
O.K. SERVIS BioPro, s.r.o.

dodavatel laboratorního skla, spotřebního materiálu a
komplexního vybavení pro laboratoře
www.siot.cz

© 2024 O.K. SERVIS BioPro, s.r.o.