Nárust nekulturních plísní v potravinářském průmyslu je vždy nežádoucím činitelem, který má za následek zničení pracně vyrobených produktů. Zároveň vzniká v takto kontaminovaných produktech hrozba tvorby toxinů s negativním působením na zdraví konzumenta. Proto je vhodné používat protiplísňové či konzervační prostředky potravinářské kvality, případně jiné způsoby povrchového ošetření sýrů (nátěry, vosky) pro ochranu výrobků.
Některé z těchto prostředků jsou i možností jak jednoduchou cestou finalizovat povrch výrobků a zviditelnit své zboží v tržní síti.
DELVO®CID je přípravek zabraňující růstu kvasinek a plísní na povrchu tvrdých, polotvrdých a poloměkkých sýrů, který se aplikuje nástřikem nebo ponořením sýru do připravené suspenze. Jedná se o schválené potravinářské antimykotikum s aktivní látkou Natamycin (Pimaricin) v práškové formě. Je získán ze speciálního kmene půdní plísně Streptomyces natalensis.
DELVO®CID nepotlačuje bakterie a tím nenarušuje přirozené zrání sýrů. Působí jen na povrchu a udržuje povrch sýrů bez plísní po dlouhou dobu (v závislosti na použité koncentraci a četnosti ošetření).
Jedná se o vodní kopolymerovou disperzy pro povrchové ošetření polotvrdých a tvrdých sýrů v různých barevných odstínech. S jejich použitím se tak dostává sýrařům do rukou materiál, díky němuž mohou zrát sýry tzv. klasickým zráním (bez folií) s minimální ztrátou vysušením. Tímto ošetřením se dosahuje kvalitativně lepších senzorických vlastností sýrů ve srovnání se zráním ve folii.
CESKA®COAT chrání proti nárustu plísní, zlepšení vzhledu sýra a zajišťují lepší ochranu proti mechanickému poškození.
Charakteristika
Je určen pro ruční i strojní nanášení.
Paradip je řada vysoce kvalitních parafínů a mikrokrystalických vosků určených k povrchovému ošetření sýrů. Jejich aplikací je možno dosáhnout tradičního vzhledu. Zabraňuje nežádoucímu růstu plísní, jejich vysychání a zlepšuje vzhled výrobků. Řada Paradip k dispozici v mnoha barevných odstínech od bezbarvého až po černý. Vosky a parafíny lze aplikovat plně automatickým, kontinuálním parafinovacím zařízením, stejně jako ručním namáčením.
Nisin je konzervační přípravek na bázi přírodní antibakteriální látky s bakteriostatickým účinkem především na grampozitivní mikroorganismy včetně sporulujících.
Využití: mlékárenský průmysl (dezerty a tavené sýry), výroba vaječných produktů, pivovarnictví, atd.
Charakteristika
DELVO®ZYME G je určený k potlačení sporulujících mikroorganismů způsobujících pozdní duření sýrů. Jedná se o preparát obsahující přírodní lysozym (E1105) min. 95%, získaný z vaječného bílku, který je účinný proti vegetativním formám buněk Clostridium tyrobutyricum.
Princip působení spočívá v omezení růstu buněk za částečného nebo úplného rozpadu buněčné membrány živých buněk. V sýrech tím dosáhneme prevence nadměrné produkce fermentačních plynů sporulujících bakterií.
V sýrařském procesu může být DELVO®ZYME považován za přírodní cestu ochrany sýrů pro zvýšení jejich trvanlivosti. Aplikace DELVO®ZYME nevyžaduje dodatečné investice do zařízení jako jsou baktofugy, sterilizátory, čerpadla a potrubí.
Posilte svou imunitu, vyrobte si domácí jogurt nebo kefír a mějte tak denně přísun zdraví prospěšných probiotik.
V našem portfoliu najdete stolní a přenosný analyzátor pro kvantifikaci laktózy v mléku a mléčných výrobcích. Jaké jsou jeho přednosti?
Ochranné kultury – přírodní cesta k mikrobiologické čistotě a bezpečnosti mléčných produktů.
© 2025 O.K. SERVIS BioPro, s.r.o.