V mlýnech a pekárnách je nezbytné provádět rychlé stanovení množství a kvality lepku. Pro tyto účely nabízíme sadu zařízení Gluten Index System, díky kterému lze lepkový index stanovit rychle a s vysokou reprodukovatelností.
Jedná se o rychlou screeningovou metodu pro stanovení vlastností lepku, která je normalizována dle AACC 38-12, ICC 137/1, 155 a 158, ISO 7495.
Glutomatic 2200 je dvoumístný automatický vypírač lepku pro stanovení množství a kvality lepku v pšenici a pšeničných moukách. Vypírání se provádí solným roztokem čerpaným automaticky ze zásobní lahve. Roztok NaCl odstraňuje vliv různé tvrdosti vody.
Přístroj je řízen elektronicky. Po vložení vzorku a zapnutí analýzy provede automaticky zadělání těsta a vypírání lepku. Konec cyklu oznámí přístroj akustickým signálem.
Pro stanovení lepku ze pšenice je nutné vzorek pomlít ve vhodném šrotovníku, například v univerzálním laboratorním šrotovníku LM 3100 nebo LM 120.
Toto příslušenství k přístroji Glutomatic umožňuje zjistit nejen množství lepku, ale také kvalitu lepku ve smyslu jeho tažnosti a soudržnosti pomocí tzv. GLUTEN INDEXU. Zkouška se tím o 1 minutu prodlouží, ale uživatel má přehled jak o množství, tak také o kvalitě lepku ve vzorku.
Gluten Index = lepkový index
V praxi se využívá například pro vyřazení částí pšenice s nízkou kvalitou lepku již během nákupu.
Přístroj je vhodný pro měření tzv. „suchého lepku“. Ten získáme tak, že v přístroji Glutork nejprve vysušíme vypraný lepek, který následně zvážíme na vahách, čímž získáme informaci o množství suchého lepku.
Instruktážní video pro stanovení obsahu a kvality lepku na systému Gluten Index .
© 2025 O.K. SERVIS BioPro, s.r.o.