Aktivita vody potravin není shodná s jejich vlhkostí. Aktivita vody je ukazatelem obsahu vody, která není vázána na jiné složky potravin a je tak vhodným prostředím pro růst mikrobů a jiných organismů v potravinách.
Potraviny mohou dosahovat aktivity vody v rozsahu 0 - < 1. Mohou mít stejnou vlhkost a přitom zcela rozdílnou aktivitu vody, a tím i rozdílnou stabilitu. Například pšenice s vlhkostí 18 % má stejnou aktivitu vody aw jako řepka olejná s vlhkostí pouze 8 %. Aktivita vody odpovídá rovnovážné relativní vlhkosti (ERH) v těsném okolí potraviny vyjádřená nikoli v procentech, ale v desetinných číslech.
Aqua Lab 4TE je výkonný laboratorní přístroj pro rychlé a přesné stanovení vodní aktivity na základě měření rosného bodu.
Tento přístroj je schopen stanovit aktivitu vody již během 5 minut (průměrný čas měření je 2,5 minuty) s přesností ±0,003 aw. Lze jej využít i mimo laboratoř všude tam, kde potřebujete sledovat kvalitu surovin a produktů, tj. například na příjmu surovin nebo ve výrobně-provozní laboratoři.
Interní termoregulace umožňuje nastavit teplotu měření mezi 15−50°C.
Na přístroji je možné měřit různé druhy vzorků: tekuté, sypké, granule a další.
WaterLab představuje nejmodernější analyzátor pro měření aktivity vody (aW). Používá se všude tam, kde je nutné kontrolovat trvanlivost výrobku k určení rizika mikrobiálního vývoje.
Nové kalibrace a kontrolní režimy umožňují operátorovi optimalizovat časy i pro vícenásobné analýzy vzorků s velmi odlišnými hodnotami aktivity vody (aW). Se zavedením inovativních systémů pro výpočet a regulaci teploty umožňuje WaterLab provádět různé typy analýz od jednoduchých kontrolních měření až po specifické testy trvanlivosti pro každý jednotlivý případ.
© 2024 O.K. SERVIS BioPro, s.r.o.