Zrání a stabilizace

Správná stabilizace vyzrálého vína je zárukou pro úspěšné lahvování.

Řada X-PRO pro podporu zrání

Řada X-PRO® je nová revoluční řada společnosti Enologica Vason, která je zároveň vítězem ceny vinařského, lihovarnického a pivovarského průmyslu, kterou uděluje North Bay Business Journal. Produkty z této řady jsou přidanou hodnotou pro charakter vína a zároveň zachovávají a podporují přirozený proces vývoje a zrání. Žádné chemické látky a žádné přísady, jen přírodní a dobře známé schopnosti mikroorganismů ve víně stabilizovat a zlepšit kvalitu vína. Výroba je založena na lyofilizačním postupu, který kompletně zachovává vlastnosti kvasinek. Probíhá ve vakuovém systému při velmi nízké teplotě a bez přidání enzymů.

X-PRO® GRAPES
má vynikající schopnost redoxní ochrany bílých a růžových moštů, skvělé stabilizační vlastnosti. Je ideální při omezení použití siřičitanů.

X-PRO® PROTECTION
má vynikající redukční schopnost se specifickým účinkem zabraňujícím oxidaci vína. Jeho použití nejen umožňuje zabránit oxidaci, poskytnout vysokou redukční stabilitu v ošetřených vínách, ale také zajišťuje výraznou aktivitu vůči už zoxidovaným složkám. Díky těmto vlastnostem je považován za vynikající alternativu k některým běžným čiřicím činidlům.

X-PRO® IDENTITY WHITE
působí na profil vína pouze ve vztahu k zachování a ochraně jeho původní a odrůdové identity. Je velmi nápadný v chuti, přináší eleganci tím, že integruje rostlinné a hořké tóny i suché taniny, vyvažuje celkovou plnost a chuť a zvýrazňuje mineralitu. X-PRO® IDENTITY WHITE je možné používat po dobu zrání, a to až do posledního čiření, protože je prokázané, že nevytváří nestabilitu, ale naopak, že přispívá k vinné a proteinové stabilitě vína.

X-PRO® IDENTITY RED
integruje disharmonické vjemy v chuti, především hořké a rostlinné tóny, pričemž snižuje trpkost, jemně přispívá k finální harmonii vína. Obvzlášť působí na suché vjemy, tóny a vytváří z nich méně nápadné. Přispívá k zachování původní identity vína v čase, chrání odrůdové tóny a vyrovnává redoxní systém, a zlepšuje plnost tím, že dodává větší perzistenci a plnost. Porovnáním bylo prokázáno, že X-PRO® IDENTITY RED má též účinek na stabilizaci vína a barvy červených vín.

X-PRO® FINESSE
je ideální na zvýšení elegance šumivých vín, zlepšuje jemnost a dobu perlení. Může být přidán během sekundární fermentace nebo také bezprostředně po ní. Ze senzorického hlediska působí na profil vína pouze ve vztahu k jeho zachování a zlepšení jemnosti v chuti. Má jednoznačnou schopnost podpory vlastností perlení a stálosti pěny. Při pozorování bylo prokázané, že X-PRO®FINESSE má částečný vliv na stabilizaci proteinů ve víně a proti koloidním precipitátorům. 

Ke staženíRada odborníka

FINAL Touch POP - pro perfektní šumivá a bílá vína

Jedinečný prostředek FINAL touch POP je specifickou částí manoproteinů z kvasinek Saccharomyces cerevisiae, připravený speciálně pro zvýšení kvality šumivých vín s dlouhodobým účinkem. Zlepšuje jejich organoleptické vlastnosti a zachovává jejich mineralitu stejně jako elegantní, svěží a vyvážené aroma. Zlepšuje jemnost a perzistenci šumivých vín. Ochranné koloidní vlastnosti manoproteinů přispívají ke stabilitě vína z hlediska vinného kamene.

Dávkujte přímo do vína 20 – 40 ml/hl po sekundární fermentaci okamžite před lahvováním (Charmatova metoda) nebo při dávkovaní likéru přidávaného po odstřelování (tradiční metoda).

Ke staženíRada odborníka

FINAL touch TONIC - pro perfektní bílá a růžová vína

FINAL touch TONIC je extrahovaný manoprotein ze specifického kmene Saccharomyces cerevisiae - speciálně vybraný produkt, který během stárnutí bílých a růžových vín dlouhodobě zachovává jejich původní aromatickou svěžest a jednoznačně zlepšuje jejich senzorické vlastnosti. Vína tak budou svěžejší, s lepší aromatickou intenzitou a poutavější chutí. Taktéž přispívá ke stabilitě kyseliny vinné ve víně a ke koloidní rovnováze, čím zároveň zlepšuje strukturu.

Dávkujte přímo do vína v množství 20–40 ml/hl těsně před lahvováním.

Ke staženíRada odborníka

FINAL touch GUSTO – pro perfekní červená vína

Produkt FINAL touch GUSTO je manoproteinová frakce získaná extrakcí z kmene Saccharomyces cerevisiae, která přispívá ke stabilizaci kyseliny vinné proti vysrážení vinného kamene, a současně zlepšuje organoleptické vlastnosti červených vín. Taktéž poznatelně zvýrazňuje aromatickou intenzitu a perzistenci, jemnost, svěžest a ovocnost červených vín, zlepšuje jejich celkovou vyváženost a plnost. Produkt též snižuje astringenci a svíravost tanínů v červených vínách. Má okamžitý vliv na kvalitu.

Dávkujte do červeného vína v poměru 10 – 40 ml/hl pred finálním filtrováním a lahvováním.

Ke staženíRada odborníka

Další přípravky pro zrání a stabilizaci

ProduktSloženíPoužitíDávkování
Nakupte v e-shopu
X-PRO IDENTITY WHITEinaktivované kvasinky s vysokým obsahem polysacharidů, manoproteinů a lipidůposiluje identitu vína, zachovává a zlepšuje proces přirozené přeměny a vývoj surovinybílá vína 5-15 g/hl
X-PRO IDENTITY REDinaktivované kvasinky s vysokým obsahem polysacharidů, manoproteinů a lipidůposiluje identitu vína, zachovává a zlepšuje proces přirozené přeměny a vývoj surovinyčervená vína 5-15 g/hl
X-PRO PROTECTIONinaktivované kvasinky s vysokým obsahem polysacharidů, manoproteinů a lipidůposiluje identitu vína, zachovává a zlepšuje proces přirozené přeměny a vývoj surovinyvína a mošty 5-30 g/hl
L.P.A.kvasinky Saccharomyces Bayanus
- ve formě pasty
vinařské kvasnice na fermentaci "sur lie", refermentaci, dodávají plnost, zjemňují víno a korigují defekty vínafermentace moštů 10–20 g/hl
"sur lie" 20–30 g/hl
ARABAN SPRAY DRY granulovaná arabská guma lahvování, stabilizace struktury vína bílá a červená vína 5–40 g/hl
ARABAN/ARABAN
SUPER 
tekutá arabská guma lahvování, stabilizace struktury vína bílá a červená vína 25–100 g/hl
V CMC tekutákarboxymetylcelulózalahvování, stabilizace vína proti vypadnutí vinného
kamene
bílá vína 5–15 g/hl
červená vína 10–30 g/hl
META Vesterifikovaná kyselina metavinnálahvování, stabilizace strukturyvína bílá a červená vína 6–10 g/hl
V ANTIOX komplexní stabilizační prostředek
s obsahem disiřičitanu 
lahvování, stabilizace struktury vína bílá a červená vína 10–30 g/hl
ICON GUM levotočivá arabská guma, oxid siřičitýproti srážení barevných složek, zvyšuje jemnost chutibílá a červená vína 25 - 150 g/hl

Naši odborní poradci

Ing. Monika Laciaková

Odborný poradceRegion SKNapište nám+421 908 760 622

Ing. Ján Maťas

Odborný poradceRegion SKNapište nám+421 911 599 103

Ing. Libor Klein

Odborný poradceRegion ČRNapište nám+420 606 648 109

Dokumenty ke stažení

Prosíme vyplňte kontaktní formulář a vyberte si dokumenty ke stažení.

ODESLAT

Potřebujete poradit? Napište nám



ODESLAT FORMULÁŘ

SIOT Trade s.r.o. 
člen skupiny 
O.K. SERVIS BioPro, s.r.o.

dodavatel laboratorního skla, spotřebního materiálu a
komplexního vybavení pro laboratoře
www.siot.cz

© 2024 O.K. SERVIS BioPro, s.r.o.