Zrání a stabilizace

Správná stabilizace vyzrálého vína je zárukou pro úspěšné lahvování.

Řada X-PRO pro podporu zrání

Řada X-PRO® je nová revoluční řada společnosti Enologica Vason, která je zároveň vítězem ceny vinařského, lihovarnického a pivovarského průmyslu, kterou uděluje North Bay Business Journal. Produkty z této řady jsou přidanou hodnotou pro charakter vína a zároveň zachovávají a podporují přirozený proces vývoje a zrání. Žádné chemické látky a žádné přísady, jen přírodní a dobře známé schopnosti mikroorganismů ve víně stabilizovat a zlepšit kvalitu vína. Výroba je založena na lyofilizačním postupu, který kompletně zachovává vlastnosti kvasinek. Probíhá ve vakuovém systému při velmi nízké teplotě a bez přidání enzymů.

X-PRO® PROTECTION
má vynikající redukční schopnost se specifickým účinkem zabraňujícím oxidaci vína. Jeho použití nejen umožňuje zabránit oxidaci, poskytnout vysokou redukční stabilitu v ošetřených vínách, ale také zajišťuje výraznou aktivitu vůči už zoxidovaným složkám. Díky těmto vlastnostem je považován za vynikající alternativu k některým běžným čiřicím činidlům.

X-PRO® IDENTITY WHITE
působí na profil vína pouze ve vztahu k zachování a ochraně jeho původní a odrůdové identity. Je velmi nápadný v chuti, přináší eleganci tím, že integruje rostlinné a hořké tóny i suché taniny, vyvažuje celkovou plnost a chuť a zvýrazňuje mineralitu. X-PRO® IDENTITY WHITE je možné používat po dobu zrání, a to až do posledního čiření, protože je prokázané, že nevytváří nestabilitu, ale naopak, že přispívá k vinné a proteinové stabilitě vína.

X-PRO® IDENTITY RED
integruje disharmonické vjemy v chuti, především hořké a rostlinné tóny, pričemž snižuje trpkost, jemně přispívá k finální harmonii vína. Obvzlášť působí na suché vjemy, tóny a vytváří z nich méně nápadné. Přispívá k zachování původní identity vína v čase, chrání odrůdové tóny a vyrovnává redoxní systém, a zlepšuje plnost tím, že dodává větší perzistenci a plnost. Porovnáním bylo prokázáno, že X-PRO® IDENTITY RED má též účinek na stabilizaci vína a barvy červených vín.

X-PRO® FINESSE
je ideální na zvýšení elegance šumivých vín, zlepšuje jemnost a dobu perlení. Může být přidán během sekundární fermentace nebo také bezprostředně po ní. Ze senzorického hlediska působí na profil vína pouze ve vztahu k jeho zachování a zlepšení jemnosti v chuti. Má jednoznačnou schopnost podpory vlastností perlení a stálosti pěny. Při pozorování bylo prokázané, že X-PRO®FINESSE má částečný vliv na stabilizaci proteinů ve víně a proti koloidním precipitátorům. 

Ke staženíRada odborníka

FINAL Touch POP - pro perfektní šumivá a bílá vína

Jedinečný prostředek FINAL touch POP je specifickou částí manoproteinů z kvasinek Saccharomyces cerevisiae, připravený speciálně pro zvýšení kvality šumivých vín s dlouhodobým účinkem. Zlepšuje jejich organoleptické vlastnosti a zachovává jejich mineralitu stejně jako elegantní, svěží a vyvážené aroma. Zlepšuje jemnost a perzistenci šumivých vín. Ochranné koloidní vlastnosti manoproteinů přispívají ke stabilitě vína z hlediska vinného kamene.

Dávkujte přímo do vína 20 – 40 ml/hl po sekundární fermentaci okamžite před lahvováním (Charmatova metoda) nebo při dávkovaní likéru přidávaného po odstřelování (tradiční metoda).

Ke staženíRada odborníka

FINAL touch TONIC - pro perfektní bílá a růžová vína

FINAL touch TONIC je extrahovaný manoprotein ze specifického kmene Saccharomyces cerevisiae - speciálně vybraný produkt, který během stárnutí bílých a růžových vín dlouhodobě zachovává jejich původní aromatickou svěžest a jednoznačně zlepšuje jejich senzorické vlastnosti. Vína tak budou svěžejší, s lepší aromatickou intenzitou a poutavější chutí. Taktéž přispívá ke stabilitě kyseliny vinné ve víně a ke koloidní rovnováze, čím zároveň zlepšuje strukturu.

Dávkujte přímo do vína v množství 20–40 ml/hl těsně před lahvováním.

Ke staženíRada odborníka

FINAL touch GUSTO – pro perfekní červená vína

Produkt FINAL touch GUSTO je manoproteinová frakce získaná extrakcí z kmene Saccharomyces cerevisiae, která přispívá ke stabilizaci kyseliny vinné proti vysrážení vinného kamene, a současně zlepšuje organoleptické vlastnosti červených vín. Taktéž poznatelně zvýrazňuje aromatickou intenzitu a perzistenci, jemnost, svěžest a ovocnost červených vín, zlepšuje jejich celkovou vyváženost a plnost. Produkt též snižuje astringenci a svíravost tanínů v červených vínách. Má okamžitý vliv na kvalitu.

Dávkujte do červeného vína v poměru 10 – 40 ml/hl pred finálním filtrováním a lahvováním.

Ke staženíRada odborníka

Další přípravky pro zrání a stabilizaci

ProduktSloženíPoužitíDávkování
X-PRO IDENTITY WHITEinaktivované kvasinky s vysokým obsahem polysacharidů, manoproteinů a lipidůposiluje identitu vína, zachovává a zlepšuje proces přirozené přeměny a vývoj surovinybílá vína 5-15 g/hl
X-PRO IDENTITY REDinaktivované kvasinky s vysokým obsahem polysacharidů, manoproteinů a lipidůposiluje identitu vína, zachovává a zlepšuje proces přirozené přeměny a vývoj surovinyčervená vína 5-15 g/hl
X-PRO PROTECTIONinaktivované kvasinky s vysokým obsahem polysacharidů, manoproteinů a lipidůposiluje identitu vína, zachovává a zlepšuje proces přirozené přeměny a vývoj surovinyvína a mošty 5-30 g/hl
L.P.A.kvasinky Saccharomyces Bayanus
- ve formě pasty
vinařské kvasnice na fermentaci "sur lie", refermentaci, dodávají plnost, zjemňují víno a korigují defekty vínafermentace moštů 10–20 g/hl
"sur lie" 20–30 g/hl
ARABAN SPRAY DRY granulovaná arabská guma lahvování, stabilizace struktury vína bílá a červená vína 5–40 g/hl
ARABAN/ARABAN
SUPER 
tekutá arabská guma lahvování, stabilizace struktury vína bílá a červená vína 25–100 g/hl
V CMC tekutákarboxymetylcelulózalahvování, stabilizace vína proti vypadnutí vinného
kamene
bílá vína 5–15 g/hl
červená vína 10–30 g/hl
META Vesterifikovaná kyselina metavinnálahvování, stabilizace strukturyvína bílá a červená vína 6–10 g/hl
V ANTIOX komplexní stabilizační prostředek
s obsahem disiřičitanu 
lahvování, stabilizace struktury vína bílá a červená vína 10–30 g/hl
ICON GUMlevotočivá arabská guma, oxid siřičitýproti srážení barevných složek, zvyšuje jemnost chutibílá a červená vína 25 - 150 g/hl

Dokumenty ke stažení

Prosíme vyplňte kontaktní formulář a vyberte si dokumenty ke stažení.

ODESLAT

Naši odborní poradci

Ing. Monika Laciaková

Odborný poradceRegion SKNapište nám+421 908 760 622

Ing. Libor Klein

Odborný poradceRegion ČRNapište nám606648109

Potřebujete poradit? Napište nám



ODESLAT FORMULÁŘ

SIOT Trade s.r.o. 
člen skupiny 
O.K. SERVIS BioPro, s.r.o.

dodavatel laboratorního skla, spotřebního materiálu a
komplexního vybavení pro laboratoře
www.siot.cz

© 2020 O.K. SERVIS BioPro, s.r.o.