Jedná se o kvasinku, která nabízí velmi ovocné aroma, vysoké TPI a stabilní barvu pro vysoce kvalitní ovocná červená vína. Víno vyrobené pomocí kvasinky P21 je popsané jako:
- více ovocné (tmavé ovoce)
- s lepší strukturou, objemem a stálostí
Při testech prováděných na jihu Francie byly porovnávány vína Merlot - kvašení s Fermivinem P21 a kmenem běžně používaným ve vinařství. Víno s kvasinkou P21 bylo popsané jako ovocnější, méně animální, s lepším pocitem v ústech a stálostí a bylo celkově hodnoceno jako kvalitnější.
Senzorický profil vín Merlot (IGP Pays d’Oc) fermentovaných pomocí Fermivin P21 v porovnání s běžným kmenem kvasinek (Francie).
Vinylfenoly (VPh) mohou být prekurzory etylfenolů (EP), v případě kontaminace Brettanomyces způsobují nepříjemné aroma, které vede ke snižení kvality vína. 100% HCDC aktivita Fermivinu P21 podporuje tvorbu stabilních pigmentů vinylfenolu, tedy vinylpryranoantokyniny (VPA), které minimalizují takovéto odchylky.
Vybraný test se uskutečnil na víně Pinot noir fermentovaným pomocí kvasinky Fermivin P21, v porovnání s Fermivinem PF6 a dvěma referenčními kmeny běžných kvasinek (Burgundsko - Francie)
Přehled kvasinek pro červená vína shrnuje charakteristiky a pomůže vám vybrat správnou kvasinku z širokého výběru: