Během letošní sezóny jsme pro vás připravili seriál článků o nejdůležitějších procesech zpracování vín. Dnes vám přinášíme informace o kvasinkách pro bílá a růžová vína.
Kvasinky řady Fermivin jsou známé po celém světě a i díky nim získávají česká a slovenská vína ocenění na mnohých domácích i světových soutěžích. Produkty této řady mají speciální kinetiku a vlastnosti, které umožňují dávkování přímo do moštu nebo rmutu bez nutnosti přípravy zákvasu.
KVASINKA PRO NEJKOMPLEXNĚJŠÍ A ZÁROVEŇ NEJINTENZIVNĚJŠÍ BÍLÁ A RŮŽOVÁ VÍNA
Fermivin® IT61 je kvasinka, která podporuje aroma (i v neutrálních odrůdách) a komplexnost bílých a růžových vín. Přispívá k bohatému pocitu v ústech (obzvlášť je-li povolen lees contact time) a vytváří velmi nízké VA. Víno vyrobené z Fermivinu IT61 je popsané jako:
- Velmi aromatické, čisté, komplexní a elegantní.
- Silně citrusové/pikantní aroma s převládajícím grapefruitem.
- Aroma tropického ovoce (papája a ananas).
- Dobrý pocit v ústech, velmi dlouhý závěr a stálost.
Obr: Odrůdové tioly na růžovém víně Grenache kvašeném s IT61, s a bez Naturferm Bright (IFV-Francie).
Fermivin IT61 má vysokou schopnost odhalovat odrůdové tioly (3MH), obzvlášť s přídáním vhodné organické živiny jako je Natuferm. Mimoto při použití Natuferm Bright účinně mění 3MH na acetátovou formu (3MHA).
Přehled kvasinek pro bílá vína