Rapidase Extra Press může být výtečným pomocníkem při výrobě vína
Jedná se o specifický enzymatický přípravek pro zlepšení uvolňování šťávy z bílých hroznů pomocí oslabení slupek hroznů. Jeho využití zvyšuje výtěžnost šťávy a umožňuje rychlejší cykly lisování. Chrání také hroznový mošt před oxidací.
- Enzym Rapidase ExtraPress může byť výtečným pomocníkem při výrobě vína. Je to lisovací enzym na zvýšení výlisnosti, výborný pro problémové slizovité odrůdy, s vysokou účinností. Tento enzymatický přípravek je přímo určený ke zlepšení uvolňování šťávy z bílých hroznů štěpením látek v slupce hroznů, a to odbouráváním pektinu a nerozpustného protopektinu.
Graf níže ukazuje příklad lisování dvou odrůd ve francouzském vinařství: Sauvignon Blanc a Roussanne, kde bylo lisováno s použitím Rapidse ExtraPress a jiného enzymu v objemu 1 g/100 kg hroznů.
Z obrázku je patrné, jak došlo ke zvýšení výtěžnosti s použitím lisovacího enzymu Rapidase extra Press ve srovnání s referenčním enzymem.
Víno Hanepoot bylo testováno v Jihoafrické republice a objem přidaného enzymu činil 3,3 g/100 kg hroznů. Ve všech případech je patrné, že použití enzymu Rapidase ExtraPress zvýšilo výtěžnost moštu.
Použití Rapidase pomůže k rychlejšímu lisování, nebo ke zkrácení lisovacího cyklu a enzym rovněž chrání hroznový mošt před oxidací.
Obrázek 1. Zvýšení výtěžku dosaženého s přípravkem Rapidase Extra Press ve srovnání s referenčním enzymem. Sauvignon blanc a Roussanne testované ve Francii (dávka enzymu 1 g/100 kg hroznů) a Hanepoot v JAR (dávka enzymu 3,3 g/100 kg hroznů).
RAPIDASE EXTRA PRESS MÁ VÝZNAM I NA ČIŘENÍ VÍNA
- Snižuje obsah pevných látek, aby byly odstraněny toxické molekuly (zbytky pesticidů) a elementární síra z vinic, která může vést k redukci (tvorba H2S).
- Zabraňuje oxidaci pomocí eliminace polyfenoloxidáz (např. tyrosinázy).
- Omezuje bylinné složky (C6 alkoholy a aldehydy).
- Zajišťuje alkoholovou fermentaci s menším množstvím původních bakterií, kvasinek a toxických látek (pesticidů).
Další enzymy Rapidase pro bílá vína
Kvalita bílého vína částečně souvisí s optimalizací kroků před kvašením. Hrozny se odstopkují, rozdrtí a vylisují a získaná šťáva se poté přesune ke statickému usazování nebo flotaci. Pektiny obsažené v hroznech mají negativní vliv na extrakci, čiření a filtraci šťávy. Jsou to polysacharidy složené převážně z homogalakturonanu, rhamnogalakturonanu typu I (s postranními řetězci arabinanů a arabinogalaktanů) a rhamnogalakturonanu typu II. Složení enzymatického přípravku Rapidase bylo vědecky vyvinuto tak, aby aktivita pektináz cílila na různé struktury pro účinnou degradaci pektinu.
Pro bílá vína můžete využít i další enzymatické přípravky jako:
Lisovací enzym s vysokou účinností na získání odrůdového aroma. Rozklad buněčných stěn dužiny a slupky, extrakce aromatických prekurzorů.
Flotace hroznového moštu, Odbourávání rozpustného pektinu.
Rychlé a čisté vyčiření, degradace pektinu.
Kompletní odkalení hroznového moštu v náročných podmínkách, Odbourávání hlavních a postranních řetězců pektinu už při 6 °C.
Pro více informací kontaktujte naše obchodní zástupce.