Rapidase Extra Press


Skvělý pomocník vinařů v letošním suchém roce.

Rapidase Extra Press může být v letošním roce výtečným pomocníkem při výrobě vína

 

Suché  a horké počasí tento rok ovlivní sklizeň a  výrobu vína.  V mnohých vinařských oblastech je už možné pozorovat menší a pevné  bobule hroznů či nerovnoměrné dozrávání. 

Z enologického hlediska je třeba očekávat nežádoucí fenolické vlastnosti a všeobecnou ztrátu chuti, vyšší riziko zhnědnutí a hořkosti, nerovnováhu pH a kyselin.

  • Právě enzym Rapidase ExtraPress může byť prvním pomocníkem při výrobě vína. Je to lisovací enzym  na zvýšení úlisnosti, výborný pro problémové slizovité odrůdy, s vysokou účinností.  Tento enzymatický přípravek je přímo určený ke zlepšení uvolňování šťávy z bílých hroznů štěpením látek v slupce hroznů, a to odbouráváním pektinu a nerozpustného protopektinu.

Graf níže ukazuje příklad lisování dvou odrůd ve francouzském vinařství: Sauvignon Blanc a Roussanne, kde bylo lisováno s použitím Rapidse ExtraPress a jiného enzymu v objemu 1 g/100 kg hroznů. 

Z obrázku je patrné, jak došlo ke zvýšení výtěžnosti s použitím lisovacího enzymu Rapidase extra Press ve srovnání s referenčním enzymem.  

Víno Hanepoot bylo testováno v Jihoafrické republice a objem přidaného enzymu činil 3,3 g/100 kg hroznů. Ve všech případech je patrné, že použití enzymu Rapidase ExtraPress zvýšilo výtěžnost moštu. 

Použití Rapidase  pomůže k rychlejšímu lisování, nebo ke zkrácení lisovacího cyklu a enzym rovněž chrání hroznový mošt před oxidací.

 

 

 

Obrázek 1. Zvýšení výtěžku dosaženého s přípravkem Rapidase Extra Press ve srovnání s referenčním enzymem. Sauvignon blanc a Roussanne testované ve Francii (dávka enzymu 1 g/100 kg hroznů) a Hanepoot v JAR (dávka enzymu 3,3 g/100 kg hroznů).

 

 

 

RAPIDASE EXTRA PRESS MÁ VÝZNAM I NA ČIŘENÍ VÍNA

  • Snižuje obsah pevných látek, aby byly odstraněny toxické molekuly (zbytky pesticidů) a elementární síra z vinic, která může vést k redukci (tvorba H2S).
  • Zabraňuje oxidaci pomocí eliminace polyfenoloxidáz (např. tyrosinázy).
  • Omezuje bylinné složky (C6 alkoholy a aldehydy).
  • Zajišťuje alkoholovou fermentaci s menším množstvím původních bakterií, kvasinek a toxických látek (pesticidů).

 

Enzymy Rapidase pro bílá vína

Kvalita bílého vína částečně souvisí s optimalizací kroků před kvašením. Hrozny se odstopkují, rozdrtí a vylisují a získaná šťáva se poté přesune ke statickému usazování nebo flotaci. Pektiny obsažené v hroznech mají negativní vliv na extrakci, čiření a filtraci šťávy. Jsou to polysacharidy složené převážně z homogalakturonanu, rhamnogalakturonanu typu I (s postranními řetězci arabinanů a arabinogalaktanů) a rhamnogalakturonanu typu II. Složení enzymatického přípravku Rapidase bylo vědecky vyvinuto tak, aby aktivita pektináz cílila na různé struktury pro účinnou degradaci pektinu.

Pro bílá vína můžete využít i další enzymatické přípravky jako:

 

Lisovací enzym s vysokou účinností na získání odrůdového aroma. Rozklad buněčných stěn dužiny a slupky, extrakce aromatických prekurzorů.

 

Flotace hroznového moštu, Odbourávání rozpustného pektinu.

 

Rychlé a čisté vyčiření, degradace pektinu.

 

Kompletní odkalení hroznového moštu v náročných podmínkách, Odbourávání hlavních a postranních řetězců pektinu už při 6 °C.

 

Pro více informací kontaktujte naše obchodní zástupce.

 

Ing. Libor Klein (CZ)

Ing. Monika Laciaková (SK)

SIOT Trade s.r.o. 
člen skupiny 
O.K. SERVIS BioPro, s.r.o.

dodavatel laboratorního skla, spotřebního materiálu a
komplexního vybavení pro laboratoře
www.siot.cz

© 2022 O.K. SERVIS BioPro, s.r.o.