Diagnostika

V oblasti bezpečnosti potravin je potřeba věnovat pozornost látkám, které znehodnocují surovinu nebo u koncového spotřebitele vyvolávají nežádoucí zdravotní reakci. Jedná se o inhibiční látky a alergeny.

Důležitá je také diagnostika mykotoxinů. Jedná se o toxické látky kontaminující potraviny, které jsou produkovány některými kmeny plísní.

Nemis – testování patogenů v potravinářském provozu

Testy NEMIS N-lightTM spolehlivě detekují patogeny nejen v potravinářských provozech. Jedná se o novou, rychlou a spolehlivou metodu, která umožňuje testování prostředí bez nutnosti využití patogenní laboratoře. 

  • Detekuje pouze živé patogeny
  • Unikátní specificita a citlivost
  • Vlastní obohacení fágy eliminuje konkurenční mikroflóru
  • Validace AOAC-RI na nerezové oceli, keramice a plastových površích

K dispozici testy pro detekci Salmonelly, E.coli a Listeria monocytogenes.

DetailKe staženíRada odborníkaVideo

Proužkové testy – technologie ROSA

Pro monitoring a měření mykotoxinů v surovinách a krmivech nabízíme technologii ROSA (Rapid One Step Assay). Principem stanovení je imunoafinitní chromatografie, která umožňuje prostřednictvím Charm Lateral Flow proužkových testů detekci mykotoxinů.

ROSA technologie je jednoduchá a poskytuje rychlé kvantitativní výsledky.

Detekované mykotoxiny

  • aflatoxin
  • DON/vomitoxin
  • fumonisin
  • ochratoxin
  • T2/HT2
  • zearalenon

Rada odborníka

Charm EZ-M Reader – čtečka testů

Výsledky proužkových testů ROSA detekujících mykotoxiny lze odečítat a zaznamenávat pomocí systému Charm EZ-M.

Metoda je určena pro analýzu zaralenonu, aflatoxinů, DONu, T2/HT2 toxinů, ochratoxinu, fumonisinů a
aflatoxinů M1 v mléce.

Čtečka se vyznačuje jednoduchým ovládáním díky dotykové obrazovce a má následující výhody

  • interní paměť na 8 000 výsledků ukládaných na SDE kartu,
  • automatické nastavení doby a teploty inkubace (5 až 10 minut dle druhu mykotoxinu),
  • plynulé navázání procesu měření na proces inkubace v rámci jednoho přístroje,
  • automatická detekce proužkových testů dle druhu mykotoxinu.

Možnost propojení se softwarem LABORATORNÍ KNIHA.

Ke staženíRada odborníkaVideo

Testy pro stanovení reziduí antibiotik v syrovém mléce

Stanovení reziduí inhibičních látek (RIL) v mléce je důležitým zdravotním i technologickým kritériem pro nákup a zpracování mléka. Provádí se na farmě, v laboratoři mlékárny zpracovatele či v laboratořích Státních veterinárních ústavů a akreditovaných laboratoří.

Pro stanovení reziduí antibiotik v syrovém mléce je možné využít širokospektrý test nebo rychlé screeningové testy detekující různé skupiny antibiotik na nebo pod EU MRL limitem. Tyto testy jsou využívány pro testování mléka od přeléčených dojnic, kontrolu ochranných lhůt, bazénových vzorků, svozných cisteren i příjmových tanků v mlékárně.

Rada odborníka

Testovací soupravy na alergeny AgraStrip

Povinností výrobců potravin je deklarovat alergeny v jejich produktech. V případě produktů označených jako alergenů prosté je nutné provádět ve výrobních procesech jejich monitoring, pro který jsou určené AgraStrip testy v podobě proužkových testů. Výsledek testu je velmi rychlý, je získán do 15 minut.

Princip analýzy spočívá ve vazbě vzorku s konjugovanými protilátkami, které vzlínají nitrocelulózní membránou do testovací zóny s protilátkami.

DetailKe staženíRada odborníka

Naši odborní poradci

Jitka Bartošová

Odborný poradceRegion ČRNapište nám+420 724 230 618

Tomáš Černý

Odborný poradceRegion ČRNapište nám+420 724 440 782

Desana Kohútová

Odborný poradceRegion SKNapište nám+421 911 090 775
  • Pracovní postup při stanovení mykotoxinů
  • Nemis testování patogenů v laboratořích


Prohlédněte si video


Prohlédněte si video

Dokumenty ke stažení

Prosíme vyplňte kontaktní formulář a vyberte si dokumenty ke stažení.

Potřebujete poradit? Napište nám



SIOT Trade s.r.o. 
člen skupiny 
O.K. SERVIS BioPro, s.r.o.

dodavatel laboratorního skla, spotřebního materiálu a
komplexního vybavení pro laboratoře
www.siot.cz

© 2024 O.K. SERVIS BioPro, s.r.o.