V oblasti bezpečnosti potravin je potřeba věnovat pozornost látkám, které znehodnocují surovinu nebo u koncového spotřebitele vyvolávají nežádoucí zdravotní reakci. Jedná se například o inhibiční látky či alergeny.
Stanovení reziduí inhibičních látek (RIL) v mléce je důležitým zdravotním i technologickým kritériem pro nákup a zpracování mléka. Provádí se na farmě, v laboratoři mlékárny zpracovatele či v laboratořích Státních veterinárních ústavů a akreditovaných laboratoří.
Pro stanovení reziduí antibiotik v syrovém mléce je možné využít širokospektrý test nebo rychlé screeningové testy detekující různé skupiny antibiotik na nebo pod EU MRL limitem. Tyto testy jsou využívány pro testování mléka od přeléčených dojnic, kontrolu ochranných lhůt, bazénových vzorků, svozných cisteren i příjmových tanků v mlékárně.
Povinností výrobců potravin je deklarovat alergeny v jejich produktech. V případě produktů označených jako alergenů prosté je nutné provádět ve výrobních procesech jejich monitoring, pro který jsou určené AgraStrip testy v podobě proužkových testů. Výsledek testu je velmi rychlý, je získán do 15 minut.
Princip analýzy spočívá ve vazbě vzorku s konjugovanými protilátkami, které vzlínají nitrocelulózní membránou do testovací zóny s protilátkami.
Potřebujete vybavit vaši mikrobiologickou laboratoř? Navrhneme vám řešení na míru, od přístrojů, nábytku až po spotřební materiál.
Stojíte před rozhodnutím zřídit si vlastní laboratoř včetně vybavení? Nevíte, jak připravit prostředí a jaký zvolit doplňkový sortiment?
Kaseinové známky identifikují sýry již ve výrobě, zabraňují falšování a mohou býti designovým prvkem vašich výrobků.
© 2024 O.K. SERVIS BioPro, s.r.o.