Absorbéry kyslíku se využívají v mlékárenském průmyslu při balení mléka a mlékařských produktů, neboť umožňují absorbovat veškerý kyslík z uzavřeného obalu tak, aby byly vytvořeny anaerobní podmínky, které zabraňují růstu nežádoucí mikroflóry.
Absorbéry kyslíku jsou speciální sáčky naplněné netoxickou sloučeninou zajišťující pohlcování kyslíku v těsně uzavřeném obalu s potravinou či jiným na kyslík citlivým produktem. Podle druhu má každý absorbér definovanou kapacitu absorpce, která zůstává zachována až do vysycení kyslíkem. Tak je možno při správné volbě dosáhnout téměř nulového obsahu kyslíku po celou dobu trvanlivosti výrobku.
Absorbéry i proces absorpce je netoxický, produkty včetně obalu jsou schváleny pro přímý styk s potravinou. Absorbéry pohlcují veškerý zbytkový kyslík, tzn. nejen okolní kyslík mezi obalem a produktem, ale i kyslík uvolňující se z potravin postupně zevnitř výrobku (našlehané, nakynuté, mixované výrobky) nebo difunduje přes obal.
Absolutní snížení obsahu kyslíku může v některých případech podpořit nárust anaerobní mikróflory, která využívá oxid uhličitý přítomný v obalu. Absorbéry OxyFree 504 série absorbují limitované, ale definované množství CO2, a omezují tím případný nárust anaerobní mikroflóry. Tato limitovaná absorpce neovlivňuje zásadně obsah CO2, který se aplikuje při použití modifikované atmosféry.
Výhody absorbérů
© 2024 O.K. SERVIS BioPro, s.r.o.